Varen

Vaarroutes

Varen in de regio van Vlietland

De plas van recreatiegebied Vlietland is uiteraard een prachtige locatie om te verkennen, maar wist je dat er nog veel meer waterwegen en vaargebieden per sloep of motorboot te bereiken zijn? Maak bijvoorbeeld een mooie vaartocht door de polder of volg de Vliet naar het centrum van Leiden, de sluisjes van Leidschendam of de Kagerplassen en het Braassemermeer.

Polder

Vanaf Vlietland vaar je met motorboot of sloep de polder in om een mooie vaartocht te maken naar bijvoorbeeld boerderij ’t Geertje in Zoeterwoude. Breng een bezoek aan de geitjes en geniet vervolgens van een heerlijke lunch in het restaurant.

De Vliet

De Vliet verbindt het recreatiegebied Vlietland met vele prachtige andere waterwegen en vaargebieden. Dit kanaal is in de Middeleeuwen gegraven om de Oude Rijn en de Schie te verbinden. De Vliet loopt van Leiden via Voorschoten, Leidschendam, Voorburg en Rijswijk naar Delft. Via de Vliet vaar je onder andere naar het centrum van Leiden, de sluisjes van Leidschendam, de Kagerplassen en het Braassemermeer.

Leiden

De meest populaire vaartocht vanaf Vlietland is richting Leiden en dat is niet voor niets. De historische stad met haar mooie grachten en vele terrassen langs het water is prachtig om te zien. Zelfs als je bekend bent met Leiden zal het je opvallen dat de stad er totaal anders uitziet vanaf het water. In het centrum vind je genoeg mogelijkheden om even aan te leggen en een drankje te nuttigen op een terrasboot.

De sluisjes van Leidschendam

De sluisjes zijn waarschijnlijk de meest bekende bezienswaardigheid van Leidschendam. Vanaf Vlietland vaar je hier in een half uurtje naartoe en leg je vervolgens aan om te lunchen of een ijsje te eten bij één van de terrassen direct aan het water. Maar ook onderweg is genoeg te zien. Droom weg bij de gigantische huizen met hun grote tuinen langs de Vliet.

De Kagerplassen en het Braassemermeer

De Kagerplassen en het Braassemermeer zijn ideaal als je geen zin hebt in de drukte van de stad. Ondanks dat de Kagerplassen en het Braassemermeer bol staan van activiteiten, ademt zij nog steeds rust uit en heb je dus genoeg ruimte om te genieten van de prachtige omgeving. Toe aan wat grond onder de voeten? Beide gebieden kennen een grote diversiteit aan restaurants en cafΓ©s. Of breng een bezoek aan Het Kaageiland, met de grote jachtbouwer van Lent en pittoreske bebouwing.

Sloepennetwerk voor sloepen en motorboten

Met Sloepennetwerk heb je de mogelijkheid om van te voren de vaarroute te plannen. Typ in het zoekveld β€˜Vlietland, Leidschendam’ in en klik op het ankertje (de haven van Vlietland) om het begin van de route te markeren. Tijdens het varen gebruik je Sloepennetwerk als navigatie en wordt de duur van de tocht bijgehouden. Je kunt ook de app van Sloepennetwerk downloaden voor Android, Iphone en Ipad.
sloepennetwerk