Regels op en rondom het water

Vaarregels rondom Vlietland

Het is zover, er staat vandaag een gezellige dag varen met de sloep of motorboot op de planning. Alles is tot in de puntjes voorbereid. De spullen zijn gepakt en na een laatste blik op het weerbericht is het duidelijk, de truien en jassen kunnen thuisblijven. Het belooft een prachtige dag te worden. Maar hebben jullie ook aan de vaarregels gedacht? Zeker in het centrum van Leiden kan het druk worden en zijn de vaarregels enorm belangrijk om het varen zo leuk en veilig mogelijk te houden.

Aanvullende regels ivm Corona

– U mag niet met 3 personen of meer per boot, tenzij 1,5m afstand in de boot gehouden kan worden. Gezinnen mogen wel samen in een boot;
In de boten van WSC Vlietland geldt daarom; niet meer dan 2 personen per boot, ook als uw huishouden uit meer dan twee volwassenen bestaat (gezinnen mogen wel samen in een boot).

-Meldt u met max. 1 persoon aan in onze receptie met uw reserveringsbevestiging voor de boothuur.

-Vermijd ook op het water drukke plekken, bijvoorbeeld de binnenstad.

– Kom zoveel mogelijk op de fiets (of auto*)
* de parkeerplaasten in het recreatiegebied zijn afgesloten op drukke dagen, alleen met een bootreservering of bootligplaats krijgt u per auto toegang tot het gebied.

-Bekijk voordat u ergens heen vaart ook of voorzieningen wel open zijn ter plaatsen (bruggen, sluizen en (gemeente)havens houden nog hun winterrooster aan).

-bekijk ook de vaartips van HISWA (klik hier).


Belangrijkste regels

Net als op de weg gelden er op het water ook regels. Hierbij de belangrijkste vaarregels op een rij:
– Blijf als stuurman alcoholvrij.
– Houd je aan de snelheid: max. 6 km/u binnen de singels van Leiden.
– Beperk het volume van muziek en geluid.
– Meer alleen af op de daarvoor aangewezen plaatsen.
– Vaar stuurboord (rechts) en neem de voorrangsregels in acht. Let op: rondvaartboten en beroepsvaart hebben altijd voorrang.
– Houd rekening met elkaar. Op en rond het water wonen mensen. Gun ze hun privacy en veroorzaak geen (geluids)overlast en golfslag.
– Maak gebruik van (openbare) toiletten als de nood hoog is.

De politie en gemeentelijke handhavers controleren deze regels. Net als op de weg kun je voor overtredingen op het water een boete krijgen.

De Gemeente Leiden heeft deze vaarregels en andere handige informatie (zoals aanlegplaatsen en toiletlocaties) in een kaart verwerkt.

Download deze kaart hier gratis.

 

Bruglichten

Rondom Vlietland, vooral op de Vliet, kom je meerdere bruggen tegen. De lichten op deze bruggen hebben uiteraard een functie. In de afbeelding hieronder vind je voorbeelden van bruglichten en de betekenis.

Vaarregels