Vaarregels rondom Vlietland

Voor een leuke en veilige dag varen

Gepubliceerd op

Vaarregels rondom Vlietland

Het is zover, er staat vandaag een gezellige dag varen met de sloep of motorboot op de planning.Β Alles is tot in de puntjes voorbereid. De spullen zijn gepakt en na een laatste blik op het weerbericht is het duidelijk, de truien en jassen kunnen thuisblijven. Het belooft een prachtige dag te worden. Maar hebben jullie ook aan de vaarregels gedacht? Zeker in het centrum van Leiden kan het druk worden en zijn de vaarregels enorm belangrijk om het varen zo leuk en veilig mogelijk te houden.

Belangrijkste regels

Net als op de weg gelden er op het water ook regels. Hierbij de belangrijkste vaarregels op een rij:
– Blijf als stuurman alcoholvrij.
– Houd je aan de snelheid: max. 6 km/u binnen de singels van Leiden.
– Beperk het volume van muziek en geluid.
– Meer alleen af op de daarvoor aangewezen plaatsen.
– Vaar stuurboord (rechts) en neem de voorrangsregels in acht. Let op: rondvaartboten en beroepsvaart hebben altijd voorrang.
– Houd rekening met elkaar. Op en rond het water wonen mensen. Gun ze hun privacy en veroorzaak geen (geluids)overlast en golfslag.
– Maak gebruik van (openbare) toiletten als de nood hoog is.

De politie en gemeentelijke handhavers controleren deze regels. Net als op de weg kun je voor overtredingen op het water een boete krijgen.

De Gemeente Leiden heeft deze vaarregels en andere handige informatie (zoals aanlegplaatsen en toiletlocaties) in een kaart verwerkt.

Download deze kaart hier gratis.

 

Bruglichten

Rondom Vlietland, vooral op de Vliet, kom je meerdere bruggen tegen. De lichten op deze bruggen hebben uiteraard een functie. In de afbeelding hieronder vind je voorbeelden van bruglichten en de betekenis.

Vaarregels