Verkennen

Recreatie op het water

Bij recreatiegebied Vlietland hoeft niemand zich te vervelen. Zeker voor watersporters is er genoeg te beleven. Met een maximum vaarsnelheid van 6 kilometer per uur is het een zeer zeil- en surfvriendelijk vaargebied. Of geniet van een dagje ontspanning in de zon en neem af en toe een verfrissende duik op één van de zwemstranden.

Zwemstranden

In het recreatiegebied Vlietland bevinden zich meerdere zwemstranden en ligweiden waar u heerlijk kunt genieten van een ontspannen dag aan het water. Deze zwemstranden (Surfstrand, Badstrand, Spartelvijver) hebben een geleidelijk aflopende bodem in het water, waardoor ze ideaal zijn voor een verfrissende zwemtocht. Naast de genoemde zwemstranden bevindt zich in het gebied ook nog een naturistenstrand.

Anti-algensysteem

Zwemmen in oppervlaktewater brengt soms risico’s met zich mee. In sommige gevallen heeft het zwemwater een slechte kwaliteit, bijvoorbeeld door algengroei. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Gelukkig hebben wij een speciaal anti-algensysteem dat de kwaliteit van het water hoog houdt. Dankzij dit systeem, wat op de bodem van het meer luchtbellen omhoog laat komen, heeft Vlietland sinds 2010 uitstekend zwemwater. Zelfs tijdens de langste en zonnigste dagen van de zomer is het water bijzonder helder en algenvrij.

Gedurende het badseizoen (1 mei tot 1 oktober) wordt de kwaliteit van het zwemwater regelmatig gecontroleerd. Bekijk de website van Zwemwater.nl voor meer informatie.

Zeil- en surfmogelijkheden

Door de maximum snelheid voor gemotoriseerde boten van 6 km/uur zijn de plassen van recreatiegebied Vlietland ideaal voor zeilers en surfers. Het is niet voor niets dat de Windsurfvereniging Leidschendam hier haar thuishaven heeft. Daarnaast bevindt zich in dit gebied een haven (onder andere voor zeilboten) en surfplank- en kanostalling, dit maakt zich tot een ideale locatie voor watersporters.

Bootverhuur

Vlietland is ideaal voor een middag surfen, zeilen en kanoën. Maar mocht u niet beschikken over een eigen boot en toch graag het water op willen, dan is dat ook mogelijk. Bij Watersportcentrum Vlietland is het mogelijk om een boot te huren. Niet alleen zeilboten en kano’s, maar ook waterfietsen, roeiboten, motorboten en sloepen. Voor een prachtige vaartocht op de plassen van recreatiegebied Vlietland of daar buiten.

Reddingsbrigade

Van eind mei tot eind september bewaakt de Reddingsbrigade Leidschendam de plassen van recreatiegebied Vlietland. Zij waker over de veiligheid op, in en rondom het water. Kijk voor meer informatie op de website van de Reddingsbrigade Leidschendam of volg hun activiteiten via hun Facebook-pagina.