Vaarregels rondom Vlietland

Het is zover, er staat vandaag een gezellige dag varen met de sloep of motorboot op de planning. Alles is tot in de puntjes voorbereid. De spullen zijn gepakt en na een laatste blik op het weerbericht is het duidelijk, de truien en jassen kunnen thuisblijven. Het belooft een prachtige dag te worden. Maar heeft u ook aan de vaarregels gedacht? Zeker in het centrum van Leiden kan het druk worden en zijn de vaarregels enorm belangrijk om het varen zo leuk en veilig mogelijk te houden.

Belangrijkste regels

Net als op de weg gelden er op het water ook regels. Hierbij de belangrijkste vaarregels op een rij:
– Blijf als stuurman alcoholvrij.
– Houd u aan de snelheid: max. 6 km/u binnen de singels van Leiden.
– Beperk het volume van muziek en geluid.
– Meer alleen af op de daarvoor aangewezen plaatsen.
– Vaar stuurboord (rechts) en neem de voorrangsregels in acht. Let op: rondvaartboten en beroepsvaart hebben altijd voorrang.
– Houd rekening met elkaar. Op en rond het water wonen mensen. Gun ze hun privacy en veroorzaak geen (geluids)overlast.

De politie en gemeentelijke handhavers controleren deze regels. Net als op de weg kunt u voor overtredingen op het water een boete krijgen. Kijk hier voor meer informatie over de regels. 

Bruglichten

Rondom Vlietland, vooral op de Vliet, komt u meerdere bruggen tegen. De lichten op deze bruggen hebben uiteraard een functie. In de afbeelding hieronder vindt u voorbeelden van bruglichten en de betekenis.

Vaarregels