Waterwegen

Mooie vaartochten

De plas van recreatiegebied Vlietland is uiteraard een prachtige locatie om te verkennen, maar wist u dat er nog veel meer waterwegen en vaargebieden per sloep of motorboot te bereiken zijn? Maak bijvoorbeeld een mooie vaartocht door de polder of volg de Vliet naar het centrum van Leiden, de sluisjes van Leidschendam of de Kagerplassen en het Braassemermeer.

Polder

Vanaf Vlietland vaart u met motorboot of sloep de polder in om een mooie vaartocht te maken naar bijvoorbeeld boerderij ’t Geertje in Zoeterwoude. Breng een bezoek aan de geitjes en geniet vervolgens van een heerlijke lunch in het restaurant.

De Vliet

De Vliet verbindt het recreatiegebied Vlietland met vele prachtige andere waterwegen en vaargebieden. Dit kanaal is in de Middeleeuwen gegraven om de Oude Rijn en de Schie te verbinden. De Vliet loopt van Leiden via Voorschoten, Leidschendam, Voorburg en Rijswijk naar Delft. Via de Vliet vaart u onder andere naar het centrum van Leiden, de sluisjes van Leidschendam, de Kagerplassen en het Braassemermeer.

Leiden

De meest populaire vaartocht vanaf Vlietland is richting Leiden en dat is niet voor niets. De historische stad met haar mooie grachten en vele terrassen langs het water is prachtig om te zien. Zelfs als u bekend bent met Leiden, dan zal het u opvallen dat de stad er totaal anders uitziet vanaf het water. In het centrum vindt u genoeg mogelijkheden om even aan te leggen en een drankje te nuttigen op een terrasboot.

De sluisjes van Leidschendam

De sluisjes zijn waarschijnlijk de meest bekende bezienswaardigheid van Leidschendam. Vanaf Vlietland vaart u hier in een half uurtje naartoe en legt u vervolgens aan om te lunchen of een ijsje te eten bij één van de terrassen direct aan het water. Maar ook onderweg is genoeg te zien. Droom weg bij de gigantische huizen met hun grote tuinen langs de Vliet.

De Kagerplassen en het Braassemermeer

De Kagerplassen en het Braassemermeer zijn ideaal als u geen zin hebt in de drukte van de stad. Ondanks dat de Kagerplassen en het Braassemermeer bol staan van activiteiten, ademt zij nog steeds rust uit en heeft u dus genoeg ruimte om te genieten van de prachtige omgeving. Toe aan wat grond onder de voeten? Beide gebieden kennen een grote diversiteit aan restaurants en cafés. Of breng een bezoek aan Het Kaageiland, met de grote jachtbouwer van Lent en pittoreske bebouwing.

Navigeren op de waterwegen

Met Sloepennetwerk heeft u de mogelijkheid om van te voren uw vaarroute te plannen. Typ in het zoekveld ‘Vlietland, Leidschendam’ in en klik op het ankertje (de haven van Vlietland) om het begin van de route te markeren. Tijdens het varen gebruikt u Sloepennetwerk als navigatie en wordt de duur van uw tocht bijgehouden. U kunt ook de app van Sloepennetwerk downloaden voor Android, iPhone en iPad.

waterwegen